Leiripäiväveteraani Pauli 80v

Jyväskylän Ladun puheenjohtaja Marjut Hilska kävi onnittelukäynnillä tämän vuoden kesäkuussa  80 vuotta täyttäneen  Pauli Hulkkosen luona. Samassa yhteydessä sovittiin, että käydään Paulin elämäntaivalta hiukan tarkemminkin lävitse.

Vesannolta Pohjois-Savosta kotoisin oleva Pauli Hulkkonen on kokenut 80 vuoden aikana monenlaisia tapahtumia.  Hän tuntee Jyvässeudun kuitenkin omakseen, jossa on elänyt koko varsinaisen aikuisikänsä.  Nuorukaisena hän toimi jopa lentokoneen rahastajana.  Tuttava lennätti Pohjoisessa Keski-Suomessa koneellaan halukkaita.  Pauli toimi yleisölennätysten rahastajana. Pääsipä välillä pienkoneen kyytiinkin. Vaasan tekun jälkeen työt kuljettivat sähköalan ammattilaista ensin Jyväskylään ja sitten Tampereen kautta Jyväskylään.  Eri työnantajien töissä Pauli pääsi kokemaan monipuolisia haasteita eri tehtävissä.  Monissa töissään Pauli oli mukana toteuttamassa uusia menetelmiä ja tekniikoita.  Tietotekniikan kehitystä alallaan Pauli pääsi seuraamaan aitiopaikalta. Työpäivät venyivät usein erittäin pitkiksi. Myös kaikissa yrityksissä tuntui löytyvän monenlaisia, mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Tontti löytyi Jyvässeudulta jo yli 50 vuotta sitten.  Sille nousi viihtyisä omakotitalo.  Alueelle on noussut lisää rakennuksia, onpa tonttiin liitetty myöhemmin pari muutakin tonttia. Jo noihin aikoihin matkat Lappiin kiehtoivat Paulia ja matkoja riittikin.  Parhaimpina vuosina saattoi reissuja Lappiin olla neljäkin kappaletta. Yleensä hänellä oli rinkka selässä tai ahkio perässä. Sellaiselta matkalta löytyi vaimokin.  Jyväskylän Ladun toiminnassa pariskunta toimi monin eri tavoin.  Pauli oli mm. mukana eräänlaisessa majatoimikunnassa, joka ylläpiti majakiinteistöä.  Majaa laajennettaessa aikoinaan hän oli mukana nostamassa kurkihirttä uuteen laajennettuun Ladun majaan.  Vaimo toimi jonkin aikaa sen aikaisen yhdistyksen jäsenrekisterin hoitajana. Valitettavasti Pauli jäi leskeksi jo 1990-luvulla. Hän on ollut toimelias myös Tunturikerho Ovtsissa. Pauli nimettiin jo varhaisessa vaiheessa ”Tunturisudeksi”.  Näiden lisäksi hän on osallistunut videokerhon toimintaa Jyväskylässä melkein sen perustamisesta saakka.

Ovtsissa Paulin toiminta on ollut pääasiassa elävän kuvan tallettamista. Samoin myös Ladun tapahtumissa kamera on ollut mukana. Pauli on harrastanut kuvausta koko aikuisikänsä. Aluksi liikkuvaa kuvaa tallennettiin kaitafilmikameralla, myöhemmin videotekniikalla, joissa tallennusformaatit ovat muuttuneet moneen kertaan. Tänäkin päivänä mukana on usein laadukas nykyaikainen digiajan videokamera. Jyväskylän Ladun toimintamuotoihin kuuluu myös valokuvauskerho. Se onkin valtakunnallisestikin katsottuna erittäin aktiivinen ja sen toiminnassa on mukana jo melkein sata latulaista. Pauli on todella aktiivinen kuukausittaisten kerhoiltojen ja toteutettujen kuvausretkien osallistuja. Hänellä on Ladun leiripäiviltä kuvatut ja valmiiksi leikatut filmit aina Pellon leiripäivistä lähtien. Haastattelun ohessa todettiin noiden tallenteiden olevan arvokkaita dokumentteja. Päätetiinkin selvittää, millä tavoin nuo aineistot saisi digitoitua ja tallennettua jälkipolville katsottavaksi.  Uudemmille latulaisille tiedoksi. Suomen Ladun leiripäivät järjestettiin vuodesta 1958 aina vuoteen 2012 saakka. Parhaaseen aikaan leiripäiville osallistui noin 10% Suomen Ladun jäsenistöstä! Aikamoinen saavutus. Aikojen kuluessa erilaiset kesätapahtumat ruuhkautuivat samoille viikonlopuille, leiripäivien osallistujamäärät vähenivät muun tarjonnan lisääntyessä. Ja olisiko mukavuudenhalu ollut vähentämässä intoa telttayöpymisiin?

Jyväskylän Ladun tulevaisuuden suhteen Pauli on luottavainen. Uusi huoltorakennus ja majarakennukseen liittyvät suunnitelmat takaavat toiminnan jatkuvuuden.

Ruskaviikko 2020

Hei!

 

Ruskaviikkosuunnitelmamme ovat edelleen voimassa, vaikka pientä epävarmuutta onkin ilmassa koronan suhteen. Senpä vuoksi tiedottaminen on jäänyt näin myöhäiseen ajankohtaan, alla linkki tiedotteeseen

https://tiirismaanlatu.sporttisaitti.com/matkat-ja-lomaviikot/ruskaviikko/

Toivotaan, että tilanne rauhoittuu, ja päästään lähtemään. Vanhaan tapaan muidenkin yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita mukaan. Helsingin suunnasta pääsee kätevästi junalla Lahteen, josta edelleen bussiin.

Kuten tiedotteesta ilmenee, lopullinen päätös tehdään 1.8. ja vasta sen jälkeen on maksujen aika.

 

Tervetuloa mukaan!

Terhi Koivisto

Tiirismaan latu ry

Retkiryhmän Youtube-kanava opastaa luontopoluille

Vuoden 2020 keväällä ja kesällä ohjatut retket ovat olleet pannassa. Jyväskylän Latu ja latuyhdistykset kautta maan ovat rohkaiseet ihmisiä kulkemaan itsenäisesti ulkona ja luonnossa. Ja näinhän näyttää käyneen. Ulkoilumäärät ovat kasvaneet. Jyväskylän Ladulla  on oma Youtube-kanava, johon tällä haavaa koottu eri luontopolkujen esittelyitä.  Tässä linkki:

https://www.youtube.com/channel/UCEvXhBrhnrN39ploQtluNWQ

Suomen Ladun kevätkokous verkossa onnistui hyvin

Suomen Ladun kevätkokous pidettiin sunnuntaina 26.4. klo 9-12 etäkokouksena. Kokous onnistui vallan mainiosti niin tekniikan kuin sujuvuudenkin puolesta. Mikrofonit olivat päällä ainoastaan kommenttien aikana.  Ennen virallista kokousta jaettiin virtuaalisesti tunnustuksia (prenikat rintapieliin sitten syyskokouksessa). Mieleenpainuvin valinta oli ehdottomasti vuoden liikuttajaksi tänä vuonna valittu koira.

Suomen Ladun nykyinen puheenjohtaja Kirre Palmi avasi varsinaisen kokouksen Tampereelta ja toivotti lähes sata virallista kokousedustajaa tervetulleeksi. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen – etänä Joensuusta. Hienosti ja napakasti hän kokouksen vetikin. Virallisten kokousedustajien lisäksi livelähetystä seurasi ennalta Suomen Ladun some-kanavilla  jaetun Youtube-linkin kautta lukuisa määrä latulaisia.

Ainoa yllätys taisi olla äänestäminen vuoden 2021 jäsenmaksuista. SL:n hallitushan esitti jäsenmaksujen korottamista. Äänestäminen tapahtui webropol-kyselyn avulla, joka lähetettiin jokaiselle viralliselle edustajalla hänen etukäteen antamaansa sähköpostiosoitteeseen. Kyselyssä oli kolme vaihtoehtoa: hallituksen esitys jäsenmaksujen korottamisesta, vastaehdotus jäsenmaksujen pitämisestä nykyisellään ja tyhjä vaihtoehto. Äänestyksen voitti hallituksen esitys selvin luvuin. Jäsenmaksuja (SL:n osuus) korotetaan 50 senttiä vuodelle 2021 paitsi perhejäsenyyttä 2€.

Suomen Latu on linjannut, että ensi vuodesta eteenpäin yhteistyöliittoa vaihdetaan vuosittain. Vuoden 2021 yhteistyötaho on Marttaliitto. Meille oikein mieluisa liitto ajatellen tulevia sieniretkiä ja ehkäpä uudestaan villiyrttikursseja. Tämän vuoden yhteistyöliitto on edelleen Sydänliitto. Sydänviikko on siirretty syksyyn ja on 27.9.-4.10. Teemana on pyöräily.

Vielä linkki Suomen Ladun www-sivulle:

https://www.latujapolku.fi/etusivu/etusivun-uutiset/vuoden-liikuttaja-on-koira.html

Teksti:Marjut Hilska

Kuva: Anja Korhonen

Jyväskylän Latu ry peruu kaikki yleisötilaisuutensa, lajitapahtumansa ja kokouksensa 31.7.2020 asti

Jyväskylän Latu ry peruu kaikki yleisötilaisuutensa, lajitapahtumansa ja kokouksensa 31.5.2020 asti

Ohjeistuksen lähtökohtana on Suomen hallituksen suositus harrastustoimintaan liittyvien kokoontumisten välttämisestä, jotta koronaviruksen nopea leviäminen saadaan ehkäistyksi.
Tiedotamme jäseniämme heti, jos valtionhallinnon linjauksissa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat myös yhdistyksemme toimintaan.
Myös Suomen Latu siirtää, peruu tai muuttaa etätapahtumiksi kaikki yleisötapahtumansa, koulutuksensa ja kokouksensa 31.7. asti.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Marjut Hilska
puh: 040 775 5768
sähköposti: marjut.hilska@gmail.com

Verkkosivut: www.jyvaskylänlatu.fi

Ladun Maja tänä keväänä viimeisen kerran auki tänään 15.3. klo 10-16

Ladun maja on tänä keväänä viimeisen kerran avoinna tänään 15.3.  klo 10-16.

Alueen hiihtoladut ovat hyvässä kunnossa.
Kuten THL ja asiantuntijat totesivat, ulkoilua ei tarvitse välttää, jos kunto tuntuu muuten ”tavalliselta”. Ja tietysti kannattaa ottaa huomioon kaikki annetut viranomaisohjeet.

Suomen Latu ja paikalliset latuyhdistykset peruvat nyt tulevat yleisötapahtumat ja isommat kokoukset toukokuun loppuun saakka.

Ulkona kuin lumiukko Majalla 8.3.

Sunnuntaina 8.3. Ladun Majalla klo 12 jälkeen voit ulkoilla kuin lumiukko. Majalla on valmiiksi tehtyinä lumiukon aihioita, somistustarpeita ja muokkausvälineitä. Veistä mieleisesi lumihahmo! Maja on auki viikonloppuna klo 10-16.
Tervetuloa viihtymään ja ulkoilemaan!

 

 

Aikuisten perinteisen hiihdon kurssi on peruttu

Hiihtokurssi on sääolosuhteiden vuoksi peruttu.

Mikäli olosuhteet paranevat myöhemmin tänä keväänä kurssi järjestetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

—————————————————————————

Jyväskylän Latu järjestää!

Aikuisten perinteisen hiihdon hiihtokurssi keskiviikkona 19.2.2020 klo 17-20.

Kurssi on tarkoitettu sinulle, joka olet aiemmin hiihtänyt, mutta olet nyt alkanut arastelemaan mäkiä.

Kurssilla
• vahvistetaan perushiihtotaitoja
• harjoitellaan tavallisten Ladun Majan hiihtolatujen mäkien laskemista
• opetellaan vauhdin jarruttamista
• treenataan suksien ohjaamista laduttomassa alamäessä

Kurssilla edetään kurssiryhmän taitojen mukaan.

Kurssin opettajana toimii Anneli Mörä-Leino ja apuopettajana Reijo Leino.

Jos sinulla ei ole omia välineitä, voit lainata ne Jyväskylän Ladulta kertomalla ilmoittautumisen yhteydessä pituutesi ja kengännumerosi.

Rohkeasti vain mukaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia ja vertaisryhmässä oppiminen on hauskaa!

Kurssille otetaan 10 osallistujaa. Kurssimaksu 20 euroa. Vahvistusviestin yhteydessä saat tili- ja viitenumeron.

Ilmoittautumiset sähköpostilla: anneli.mora-leino@elisanet.fi

 

Tervetuloa mukaan!