Jyväskylän kaupungin ohjeistus 29.09. koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Jyväskylän kaupungin ohjeistukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Hyvä liikuntaharrastaja. Tämä kirje lähetetään Jyväskylän Timmi-varausjärjestelmän kautta henkilöille, jotka on merkitty koulujen liikuntasalivarausten yhteyshenkilöksi. Viesti sisältää kaupungin ohjeistuksia koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Luethan sisällön huolella ja viet tietoa eteenpäin omassa yhteisössäsi. Kiitos kaikille jo etukäteen!

Jyväskylässä laaja maskisuositus yli 15-vuotiaille asukkaille   maskeja suositellaan pidettävän aina julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa

Jyväskylän kaupunki antoi laajan maskisuosituksen torstaina 24.9. kaikille yli 15-vuotiaille kahden viikon ajaksi. Taustalla on Jyväskylän koronatartuntojen kasvava määrä ja arvio siitä, että Jyväskylässä on menossa käynnissä taudin kiihtymisvaihe. Maskien käyttösuositus täydentää turvallisuusohjeita, jossa muut toimenpiteet ovat hyvä käsihygienia, turvavälit, sairastaminen kotona sekä koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa. Maskien käyttösuositus koskee myös urheiluseuroja, harrastajia, ottelutapahtumia ja kaikkia julkisilla paikoilla tapahtuvia toimintoja, jos turvavälejä ei voida muuten säilyttää.

Maskisuositus liikuntapaikoilla:
”       Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Tämä tarkoittaa siis kaikkia kaupungin liikuntahalleja ja -tiloja. Suositus koskee kaikkia liikuntatiloissa liikkuvia henkilöitä. Eli niin liikkumaan meneviä, valmentajia, lasten ja nuorten saattajia, otteluiden katsojia kuin kaupungin henkilökuntaakin.
”       Ulkoilmassa olevissa turnauksia ja tapahtumissa, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
”       Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomotiloissa
”       Uimahallien yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa, eli ennen kosteisiin tiloihin siirtymistä
”       Maskia ei tarvitse käyttää liikunta/urheilusuorituksen aikana.
Muistutuksena myös, että alku- ja loppuverryttelyjen tekeminen liikuntatilojen aula- ja eteistiloissa ei ole tällä hetkellä sallittua. Tämä koskee myös uimahalleja ja altaiden reunatiloja. Lämmittelyt ja verryttelyt tulee tehdä ulkona tai sille varatulla omalla vuorolla.

Mikäli ohjeistuksia ei noudateta ja koronatilanne Jyväskylässä pahenee, on Jyväskylän kaupunki valmistellut toimenpidelistauksen sen varalle. Toimenpidelistauksen mukaan kaupunki voi väliaikaisesti sulkea omia yksiköitään mm. harrastustoiminnan rajoittamiseksi. Kaupungin omistukseen kuuluvia yksiköitä ovat useat eri liikuntapaikat sekä uima-hallit. Toimenpiteet otetaan käyttöön, mikäli koronatartuntojen alkuperää ei voida enää jäljittää ja tartunnat lähtevät leviämään asukkaiden keskuudessa hallitsemattomasti. Kaupungilla on myös muita toimenpiteitä ja niitä voidaan ottaa käyttöön vapaamuotoisessa järjestyksessä riippuen siitä, missä ikäryhmässä tai palvelussa tartunnat leviävät.

Maskisuositus koskee siis kaikkia kaupungin hallinnoimia liikuntatiloja, kuten koulujen saleja ja niiden ilta- ja viikonloppukäyttöä, liikuntalaitoksia, uimahalleja, liikuntasaleja ja liikuntahalleja.  Kaikissa näissä tiloissa voi liikkua muita oman ryhmän ulkopuolisia ihmisiä, jolloin maskia käyttämällä varmistetaan turvallinen kohtaaminen käytävillä ja muissa tiloissa.
Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa on linjattu jo aiemmin, että vanhempien ja saattajien tulisi odottaa lapsia ulkona. Jos aikuisilla on tarve liikkua sisätiloissa, heidän suositellaan silloin käyttävän kasvosuojainta.

Noudattamalla ohjeistuksia ja olemalla järkeviä mahdollistamme siis harrastus- ja kilpaurheilukauden jatkumisen myös koronan aikana. Haluamme nyt kaikin keinoin huolehtia, että liikuntapaikat pysyvät auki sekä harrastus- ja kilpailutoiminta käynnissä. Tehdään tämä yhdessä!

Ajantasaisen liikuntapalvelujen koronatiedotus kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/korona

Lisätietoja
Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

Hiihtoretki Vuontispirtin maisemiin vko 15 2021 ilmoittautumislinkki täällä

Hiihtoretki Vuontispirtin maisemiin

 

Edellisvuosista poiketen retki tapahtuu huhtikuussa 2021 viikolla 15.

La – la 10.-17.4.2021 on alustavasti varattuna meille.

Hinnat:       410 €/ hlö majoitus 2 h huoneessa tai 2 h mökissä

378 €/ hlö majoitus 3-4 h mökissä

Lisähinta yhden hengen majoituksesta 80 €/hlö

Meille on alustavasti varattu 48 henkilön majoitus.

Alustava hinta linja-autokyydille on 100 €/hlö.

Retkestä tarkemmin seuraavassa jäsenlehdessä.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan heti lehden ilmestyttyä. Ilmoittautua voi myös Jyväskylän Ladun kotisivulla olevan linkin kautta nettilomakkeella tai suoraan Hessulle.

Ilmoittautumislinkki tässä alla:

https://jklatuvuontispirtti2021.nettilomake.fi

 

Terveisin,

Hessu

p. 0400 318106

hessu.parviainen@gmail.com

 

Latualueen nuku yö ulkona järjestetään Jämsän Juokslahdessa, Saunakylässä

 

lmoittautumista ei tarvitse tehdä, ruokailuja varten voi ottaa yhteyttä järjestäjiin ilmoituksen yhteistietojen avulla. Sinne voi ajaa suoraan. Tai voimme mennä kimppakyydein. Kimppakyytejä varten voimme kokoontua Jyväskylän Hippoksen jäähallille, kahvila Alakulman luokse 29.8. klo 10.00. Lisätietoja ja mahdollinen lähinouto Jyväskylässä mauri.pitkanen@gmail.com

 

Pikkukakkosen reitillä uudet satuhahmot

Janne Saarikoski on toteuttanut Jyväskylän kaupungin ja Ladun toimeksiannosta liikunnallisen ”taidenäyttelyn” Pikkukakkosen varrelle. Hän esittelee töitä oheisessa videossa. Reitti on esteetön ja sen varrelle ollaan asentamassa lepopaikkoja penkkeineen. Reitti lähtee majan P-alueelta majan ja huoltorekennuksen välistä ja sillä on opasteet, Pikkukakkonen. Reitin alkupäässä on myös viihtyisä laavu Kolmisoppisen rannassa.

Leiripäiväveteraani Pauli 80v

Jyväskylän Ladun puheenjohtaja Marjut Hilska kävi onnittelukäynnillä tämän vuoden kesäkuussa  80 vuotta täyttäneen  Pauli Hulkkosen luona. Samassa yhteydessä sovittiin, että käydään Paulin elämäntaivalta hiukan tarkemminkin lävitse.

Vesannolta Pohjois-Savosta kotoisin oleva Pauli Hulkkonen on kokenut 80 vuoden aikana monenlaisia tapahtumia.  Hän tuntee Jyvässeudun kuitenkin omakseen, jossa on elänyt koko varsinaisen aikuisikänsä.  Nuorukaisena hän toimi jopa lentokoneen rahastajana.  Tuttava lennätti Pohjoisessa Keski-Suomessa koneellaan halukkaita.  Pauli toimi yleisölennätysten rahastajana. Pääsipä välillä pienkoneen kyytiinkin. Vaasan tekun jälkeen työt kuljettivat sähköalan ammattilaista ensin Jyväskylään ja sitten Tampereen kautta Jyväskylään.  Eri työnantajien töissä Pauli pääsi kokemaan monipuolisia haasteita eri tehtävissä.  Monissa töissään Pauli oli mukana toteuttamassa uusia menetelmiä ja tekniikoita.  Tietotekniikan kehitystä alallaan Pauli pääsi seuraamaan aitiopaikalta. Työpäivät venyivät usein erittäin pitkiksi. Myös kaikissa yrityksissä tuntui löytyvän monenlaisia, mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Tontti löytyi Jyvässeudulta jo yli 50 vuotta sitten.  Sille nousi viihtyisä omakotitalo.  Alueelle on noussut lisää rakennuksia, onpa tonttiin liitetty myöhemmin pari muutakin tonttia. Jo noihin aikoihin matkat Lappiin kiehtoivat Paulia ja matkoja riittikin.  Parhaimpina vuosina saattoi reissuja Lappiin olla neljäkin kappaletta. Yleensä hänellä oli rinkka selässä tai ahkio perässä. Sellaiselta matkalta löytyi vaimokin.  Jyväskylän Ladun toiminnassa pariskunta toimi monin eri tavoin.  Pauli oli mm. mukana eräänlaisessa majatoimikunnassa, joka ylläpiti majakiinteistöä.  Majaa laajennettaessa aikoinaan hän oli mukana nostamassa kurkihirttä uuteen laajennettuun Ladun majaan.  Vaimo toimi jonkin aikaa sen aikaisen yhdistyksen jäsenrekisterin hoitajana. Valitettavasti Pauli jäi leskeksi jo 1990-luvulla. Hän on ollut toimelias myös Tunturikerho Ovtsissa. Pauli nimettiin jo varhaisessa vaiheessa ”Tunturisudeksi”.  Näiden lisäksi hän on osallistunut videokerhon toimintaa Jyväskylässä melkein sen perustamisesta saakka.

Ovtsissa Paulin toiminta on ollut pääasiassa elävän kuvan tallettamista. Samoin myös Ladun tapahtumissa kamera on ollut mukana. Pauli on harrastanut kuvausta koko aikuisikänsä. Aluksi liikkuvaa kuvaa tallennettiin kaitafilmikameralla, myöhemmin videotekniikalla, joissa tallennusformaatit ovat muuttuneet moneen kertaan. Tänäkin päivänä mukana on usein laadukas nykyaikainen digiajan videokamera. Jyväskylän Ladun toimintamuotoihin kuuluu myös valokuvauskerho. Se onkin valtakunnallisestikin katsottuna erittäin aktiivinen ja sen toiminnassa on mukana jo melkein sata latulaista. Pauli on todella aktiivinen kuukausittaisten kerhoiltojen ja toteutettujen kuvausretkien osallistuja. Hänellä on Ladun leiripäiviltä kuvatut ja valmiiksi leikatut filmit aina Pellon leiripäivistä lähtien. Haastattelun ohessa todettiin noiden tallenteiden olevan arvokkaita dokumentteja. Päätetiinkin selvittää, millä tavoin nuo aineistot saisi digitoitua ja tallennettua jälkipolville katsottavaksi.  Uudemmille latulaisille tiedoksi. Suomen Ladun leiripäivät järjestettiin vuodesta 1958 aina vuoteen 2012 saakka. Parhaaseen aikaan leiripäiville osallistui noin 10% Suomen Ladun jäsenistöstä! Aikamoinen saavutus. Aikojen kuluessa erilaiset kesätapahtumat ruuhkautuivat samoille viikonlopuille, leiripäivien osallistujamäärät vähenivät muun tarjonnan lisääntyessä. Ja olisiko mukavuudenhalu ollut vähentämässä intoa telttayöpymisiin?

Jyväskylän Ladun tulevaisuuden suhteen Pauli on luottavainen. Uusi huoltorakennus ja majarakennukseen liittyvät suunnitelmat takaavat toiminnan jatkuvuuden.

Ruskaviikko 2020

Hei!

 

Ruskaviikkosuunnitelmamme ovat edelleen voimassa, vaikka pientä epävarmuutta onkin ilmassa koronan suhteen. Senpä vuoksi tiedottaminen on jäänyt näin myöhäiseen ajankohtaan, alla linkki tiedotteeseen

https://tiirismaanlatu.sporttisaitti.com/matkat-ja-lomaviikot/ruskaviikko/

Toivotaan, että tilanne rauhoittuu, ja päästään lähtemään. Vanhaan tapaan muidenkin yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita mukaan. Helsingin suunnasta pääsee kätevästi junalla Lahteen, josta edelleen bussiin.

Kuten tiedotteesta ilmenee, lopullinen päätös tehdään 1.8. ja vasta sen jälkeen on maksujen aika.

 

Tervetuloa mukaan!

Terhi Koivisto

Tiirismaan latu ry

Retkiryhmän Youtube-kanava opastaa luontopoluille

Vuoden 2020 keväällä ja kesällä ohjatut retket ovat olleet pannassa. Jyväskylän Latu ja latuyhdistykset kautta maan ovat rohkaiseet ihmisiä kulkemaan itsenäisesti ulkona ja luonnossa. Ja näinhän näyttää käyneen. Ulkoilumäärät ovat kasvaneet. Jyväskylän Ladulla  on oma Youtube-kanava, johon tällä haavaa koottu eri luontopolkujen esittelyitä.  Tässä linkki:

https://www.youtube.com/channel/UCEvXhBrhnrN39ploQtluNWQ