Lähde Kroatiaan toukokuussa 2024

Jyväskylän Latu kokoaa yhdessä Keski-Suomen Latualueen kanssa ryhmää Kroatian Omisiin suuntautuvalle patikkaretkelle. Alustava paikkavaraus on 15 hengelle.

Matkan ajankohta on 26.5. – 1.6.2024. Patikkamatkan järjestää Jouni Parkkalin Liikuntamatkat Oy yhteistyössä Matkatoimisto Matkapojat Oy:n kanssa. Liikuntamatkat vastaavat retkiohjelmista ja paikallisista järjestelyistä. Patikoilla löytyy eri kuntotasoisille patikoijille soveltuvia reittejä. Retkiä ohjaavat kokeneet paikalliset olosuhteet tuntevat ohjaajat.

Matka maksaa kahden hengen huoneessa majoittuen 1465 €. Yhden hengen huoneen lisähinta on 160 €. Lisäksi kohdemaassa on maksettava 1,40 €/vrk turistivero, yhteensä 8,40 €.

Ilmoittautumisia ottaa vastaan Olavi Liukkonen – olavi.liukkonen@jyvaskylanlatu.fi.

Lisätietoja:

https://www.matkapojat.fi/erikoismatkat/patikkamatkat/patikointia-kroatiassa

https://www.liikuntamatkat.fi/

Kuva kesän 2023 Itävallan vastaavalta matkalta, jossa oli Jyväskylän Ladun jäseniä mukana. Kuva Olavi Liukkonen

Jyväskylän Ladun syyskokous 19.11.2023

Jyväskylän Latu ry:n sääntömääräinen syyskokous
pidetään Ladun Majalla su 19.11.2023 klo 15.
Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat, sekä
hallitukselle määräaikaan mennessä kirjallisena esitetyt asiat,
jotka kuuluvat yleisen kokouksen käsiteltäväksi.
Esitykset on tehtävä neljä (4) viikkoa ennen kokousta.
Esityslista on nähtävissä yhdistyksen kotisivuilla
viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta.
Syyskokouksen aluksi klo 14 tunnettu ja monipuolinen ulkoilija Tommi
Lahtonen kertoo vinkkejä kesä- ja talviretkeilyyn. Tämän lisäksi Tommi
kertoo huimista ja pitkistä retkistään, joita hän on tehnyt eri
vuodenaikoina ja eri puolilla maailmaa.
Kahvitarjoilu alkaa klo 13.30. Lämpimästi tervetuloa!

Hallitus

Esityslista:

Paikka: Ladun Maja, Ronsuntaipaleentie 279

1.                   Avataan kokous

2.                   Kokouksen järjestäytyminen: valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja vähintään kaksi (2) ääntenlaskijaa

3.                   Todetaan kokouksen osanottajat sekä kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4.                   Hyväksytään esityslista

5.                   Käsitellään ja vahvistetaan hallituksen esitys vuoden 2024 toimintasuunnitelmaksi

6.                   Päätetään vuoden 2024 jäsenmaksut

Hallituksen esitys on, että jäsenmaksuja ei koroteta vuodelle 2024.

7.                   Päätetään vuonna 2024 maksettavien palkkioiden ja kulukorvausten perusteet

Hallituksen esitys on, että toiminnantarkastajille maksetaan laskun mukaan, hallituksen jäsenet saavat käydä palkkioillallisella ja kulukorvaukset maksetaan Suomen Ladun ohjeiden mukaan.

8.                   Käsitellään ja vahvistetaan vuoden 2024 talousarvio

9.                   Päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavaksi toimikaudeksi

10.                 Valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi

                      Hallituksen puheenjohtaja Marjut Hilska on erovuorossa.

11.                 Valitaan muut hallituksen varsinaiset jäsenet erovuoroisten tilalle ja varajäsenet

                      Hallituksen erovuoroiset jäsenet ovat Aimo Kirjavainen, Marja-Liisa Kananen ja Reijo Leino. Lisäksi Mikko Poikonen luopuu hallituspaikastaan. Varajäsenistä erovuorossa on Heikki Parviainen.

12.                 Valitaan toiminnantarkastajat ja varatoiminnantarkastajat

Hallituksen esitys on, että nykyiset toiminnantarkastajat Pekka Saarinen ja Veli-Matti Paananen valitaan jatkamaan tehtävässä.

13.                 Päätetään, miten yhdistyksen kokouskutsut ja muut tiedonannot sääntöjen 11§ mukaan julkaistaan

14.                 Esitellään Ladun Majan remonttihankeen suunnittelutilanne, kustannusarvio ja etenemissuunnitelma.

15.                 Käsitellään muut, ei päätöstä vaativat asiat              

16.                 Päätetään kokous

Vapaaehtoisten ilta Noukanniemessä

Jyväskylän Latu oli kutsunut vuoden aikana yhdistykseen toimintaan osallistuneita viettämään mukavaa iltaa hyvän ruuan ja iloisen seurustelun merkeissä. Tilisuus järjestettiin perjantaina 13.10. Noukanniemessä tilausravintola Vehryt Noukassa. Puheenjohtajamme Marjut Hilska tervehti osallistujia sekä kiitti vapaaehtoisia. Ravintolan isäntäväki kertoi sitten itse paikasta ja esitteli todella herkullisen ruokalistan. Ruokailun jälkeen oli vapaata seurustelua ja ohjelmaa. Mukava tietokilpailu innosti vieraita. Siihen osallistuttiin mobiililaitteilla ja screeniltä kukin pystyi seuramaan omaa sijoitustaan.

Tilausuudessa on perinteisesti valittu Jyväskylän Ladun vuoden vapaaehtoinen, tänä vuonna titteli myönnettiin Mauri Pitkäselle.

Kuvia tilaisuudesta.

Syksyn sauvakävelyt

Kesän sauvakävelykausi päätettiin syyskuussa. Nyt ennen lumien tuloa jatketaan kävelyjä eri kohteissa. Alkuaika on aina klo 18.00, mutta kävelypäivinä vaihtelevat tiistait ja keskiviikot. Näin mahdollisimman moni pääsee mukaan. Lähtöpaikat ja -päivät ilmoitetaan Jyväskylän Ladun kotisivujen tapahtumakalenterissa. Kimppakyytejä kannattaa suosia. Sauvakävelijöiden Whatsapp-ryhmässä voi myös kysellä kyytejä. Kävellään eri ulkoilualueiden reiteillä, latupohjilla yms. Vauhti on kaikille sopiva ja matkan aikana pysähdytään ihmettelemään reitin varren asioita. Mukaan sään mukainen varustus, sauvat, iloinen mieli ja tarvittaessa vesipullo.

Tämän tiistain kävely tehdään Touruvuoren alueelle Palokkaan. Lähtöpaikka on Raivaajantien päästä jatkuvan pikkutien jälkeen oleva iso pysäköintialue. Ja klo 18.00 lähdetään.

Lisätiedot mauri.pitkanen@jyvaskylanlatu.fi

rhdr

Hiihtämään Lapin hangille

Olisi taas tarjolla mahdollisuus lähteä hiihtämään keväisille Lapin hangille. Ajankohta olisi viikko 12 eli 16.-23.3.2024. Majoitus Tunturihotelli Vuontispirtissä. 

Majoituksen hinnat: 1hh 798 €, 2hh 665 €/hlö 

Mökki 420€/hlö (2-4 hlö) 

Hinnat ovat viikkohintoja ja sisältävät majoituksen, aamiaisen, retkieväät talon tarpeista ja päivällisen. Myös sauna päivittäin kuuluu hintaan. Tuloiltana illallinen/iltapala ja lähtöaamuna aamupala. 

Teemme päivittäin eripituisia hiihtoretkiä matkojen vaihdellessa 10 ja reilun 30 km välillä. Voi hiihdellä myös omia aikojaan. 

Linja-autokuljetuksen hinta lienee jossakin 135 € luokkaa riippuen hivenen lähtijöiden määrästä. 

Matkaan lähdetään, mikäli lähtijöitä on vähintään 30. 

Ilmoittautumiset 31.1.2024 mennessä kotisivujen kautta. 

Klikkaa tästä: https://vuontispirttihiihto2024.nettilomake.fi/

Lisätietoja: Hessu Parviainen p. 0400 318 106, hessu.parviainen@gmail.com 

Päiväretki Pihlajavedelle

Jyväskylän Ladun lauantain 19.8. päiväretken kohde on Pihlajaveden erämaapäiviin kuuluva Koskireitti (8,6 km). Osoite: Karansalmen kylätalo, Ähtärintie 999, 42930 Katajamäki. Keuruun Ladun paikallisopas lähtee mukaan, reitille lähdetään klo 10:00.

Lähtö Jyväskylän Hippoksen jäähallin kahvio Alakulman P-paikalta (Rautpohjankatu 10) klo 8:00 kimppakyydein.  Huomaa lähtöaika Alakulmalta klo 8:00.

Säänmukainen varustus ja omat eväät. Taukopaikat: Kuuskosken Laavu, jossa on myös myytävänä makkaraa, kahvia, pullaa ja muita virvokkeita. Pihlaiskosken kota (omat eväät). Retken päätteeksi Karansalmella on mahdollisuus nauttia jauhelihakeittoa soppatykistä hintaan 10 euroa klo 13–16, mikäli soppatykissä on soppaa jäljellä. Tervetuloa mukaan!

Kesäkauden retkiä tapahtumakalenterissa

Loppukesän retkiä on vielä runsaasti jäljelle. Tarkempia tietoja retkikohteista nettisivuiltamme tapahtumakalenterista ja lähempänä retkeä Jyväskylän Ladun Facebook ja Instagram sivuilta. Lähde rohkeasti mukaan. 

Iltaretket torstaisin, lähtö klo 17 jäähallin kahvila Alakulmalta 

  • 24.8. Kuusimäen luonnonsuojelualueen kierros, Muurame 
  • 7.9. Nyrölän luontopolku, Nyrölä 
  • 21.9. Haapasaaren luontopolku, Vaajakoski, Haapaniemi 

Lauantairetket, lähtö klo 8 tai 9 jäähallin kahvila Alakulma 

  • 19.8. Pihlajaveden erämaapäivät, Pihlajavesi, Keuruu (lähtö klo 8
  • 2.9. Kulhanvuori, Multia, Saarijärvi (lähtö klo 9) 
  • 30.9. Julmat Lammit, Saarijärvi (lähtö klo 9) 

Retkikertomus Pyhähäkin reissusta

Suomen Ladun valtakunnalliset Retkelle-päivät 10.6.–11.6. saivat meillä Jyväskylän Latu ry:ssä arvoisensa retkikohteen. Pyhä- Häkin kansallispuisto perustettiin vuonna 1956, mutta kansallispuiston historiaa voidaan tarkastella jo 1700-luvulta ja nimensä osalta jopa 1500-luvulta saakka. Isojako alkoi 1700-luvun puolivälissä ja sitä täydennettiin vielä 1848 uusjaolla. Pyhä-Häkin kruununmetsä ei isojaossa kelvannut kenellekään ja syynä oli se, ettei vesistöjä ollut riittävän lähellä puiden hakkuuta ja niiden uittoa varten. Myös alueen suot olivat liian märkiä käytettäväksi maanviljelykseen. Alue jäi tällöin valtion omistamaksi liikamaaksi. Vuonna 1912 osa alueesta rauhoitettiin ja kansallispuistoksi sitä suunniteltiin jo vuonna 1938. Sota-aika siirsi toteutuksen vuoteen 1956. Pyhä-Häkin kansallispuiston nimi juontuu vuoteen 1554, jolloin lähialueelle asettui asumaan Mauno Häkkinen. 

Historiaa ja tarinoita Pyhä-Häkistä ja sen lähialueista riittäisi kirjoitettavaksi, vaikka paksun kirjan verran. Nykypäivän kulkijalle historia avaa ikkunoita ja näkemystä siitä, kuinka eri asiat ovat kehittyneet maassamme. Retkipolkua kulkiessa on hyvä miettiä myös menneitä aikoja. Ilman mennyttä historiaa Pyhä-Häkin jopa 500-vuotiaita ikihonkia tuskin olisi enää olemassa.  

Pyhä-Häkin kansallispuisto on retkikohteena monella tapaa aivan ykkösluokkaa. Sen polut ovat pääosin helppokulkuisia, luonto on monipuolista, silmänruokaa riittää ja taukopaikka Kotajärvellä on hyvin varusteltu. Alue soveltuu päiväretken kohteeksi, mutta siellä on mahdollista tehdä myös yön yli retkiä.  Omalle retkiryhmällemme oli tarjolla mainio poutainen kesäsää ja suunnitelmassa oli kiertää 6,5 kilometrin mittainen Kotajärven polku, sekä poiketa Poika-ahon kruununmetsätorpan pihapiirissä. Näin ollen päivämatkaksi tulisi n. 10 kilometriä. Ryhmässämme oli 13 retkeläistä ja aluksi kokoonnuimme valokuvaa varten kansallispuiston lähtöpaikalle. Siitä matka jatkui kohti kahta isoa puuta, joista ensimmäinen oli ”uusi” (syntymävuosi 1641) elossa oleva sekä jälkimmäinen ”vanha” (syntymävuosi 1518) kuollut ja vähitellen kelottumassa. Puut saivat osakseen ihastelua, valokuvausta ja halausta. Mitä nämä puuvanhukset osaisivatkaan tarinoida, jos taitaisivat ihmisten kieltä? 

Polku vei meitä eteenpäin kohti Kotanevaa ja suolla kulkevia pitkospuita. Suon ylitys kauniissa kesäsäässä ja vieläpä ilman sankkoja hyttys- ja paarmaparvia oli kokemisen arvoista. Pian saavuimme Poika-ahoon, joka oli vuonna 1854 perustettu kruununmetsätorppa. Historian eri vaiheitten jälkeen torppa siirtyi Metsähallitukselle 1977 ja remontoitiin myöhemmin vuokratuvaksi retkeilijöiden käyttöön. Tänä kesänä se oli jälleen varattu lammaspaimenten majoitustilaksi, ja piha-alueen lampaat tulivat uteliaina töllistelemään meitä. Tosin ruohon popsiminen ei näyttänyt lampailta loppuvan kuin pieneksi hetkeksi, joten oikeastaan päinvastoin, me töllistelimme lampaita. Pihapiirin laitumet olivat sopiva paikka juomatauon ja lepohetken pitämiseksi. Samalla lampaat tulivat tallennetuiksi digitaalisessa muodossa kymmenien kännykkäkameroiden muistiin. Helppoa nykyään tuo valokuvaus. Jätimme hyvästit Poika-aholle ja palasimme samaa reittiä pitkin suon yli polkujen risteyskohtaan. Nälkä alkoi jo kurnia vatsassa, joten kulkijoiden vauhti kiihtyi melkoisesti, sillä vähän matkan päässä oli Kotajärven rannalla sijaitseva taukopaikka. Väkeä oli kesäkuisena lauantaina retkellä muitakin kuin meidän ”latulaisten” ryhmä, mutta retkeilyn harrastajat ovat samanmielisiä ja tilaa ja sopua löytyy yleensä aina. Niin nytkin ja jo valmiina palava nuotio päällystettiin nopeasti lajitelmalla grillimakkaroita ja muita herkkuja. Nuotio sai palaa, koska Keski-Suomessa ei ollut voimassa ruohikko- tai metsäpalovaroitusta. Aterioinnin ja lepotauon jälkeen oli hyvä jatkaa matkaa taas eteenpäin ensin Kotapuron pienen sillan yli ja kohta Mastonmäen ikimetsää sivuten. Siellä ikihonkien keski-Ikä on 250 vuotta. Nimensä Mastonmäki on saanut pitkistä ja suoraan kasvaneista hongista, joita kaadettiin 1700-luvun lopulla Kokkolaan laivanrakentajille mastopuiksi. Vielä sotien jälkeen vuonna 1948 sieltä kaadettiin mastopuita vietäväksi Neuvostoliittoon sotakorvauksina. Kuljetusyhteydet näyttivät kyllä löytyvän molempina ajankohtina tällaisiin erikoiskuljetuksiin. Pyhä-Häkki tarjosi jotakin sellaista, jota muualta ei löytynyt: mastopuita purjelaivoihin.  

Polku johdatti meidät Riihinevalle ja jälleen astelimme pitkospuita kohti jo pian häämöttävää lähtöpaikkaa. Aamulla se oli lähtöpaikkana retkelle ja nyt lähtöpaikkana kotimatkalle. Näkemiin ikimuistoinen Pyhä-Häkki ikimetsineen ja kiitos teille mukana olleille retkeläisille.  Kanssanne on aina mukava kulkea. 

Vapaaehtoiset pitävät pyörät pyörimässä

Jyväskylän Latu liikuttaa ulkoilijoita monin tavoin. Ehdottomasti eniten suoritteita syntyy hiihtokaudella, kun hiihtäjät ja muut ulkoilijat liikkuvat Majan alueella käyttäen samalla Majan tarjoamia palveluita. Paljon osallistujia on myös Muumien hiihtokoulussa sekä erilaisissa viikkoaktiviteeteissä, kuten sauvakävely, polkujuoksu, lentopallo, ilta- ja viikonloppuretket. Jyväskylän Latu on alueellamme erittäin merkittävä liikuttaja. Kaikki yhdistyksemme palvelut tuotetaan vapaaehtoisvoimin. Tähän joukkoon saa mielellään tulla mukaan. Vapaaehtoisjoukossa toimit yhdessä mukavien ihmisten joukossa.

Yhdistyksen toiminnan ja sen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että sillä on aktiivinen ja innovatiivinen hallitus. Syyskokouksessa valitaan erovuoroisten tilalle uudet jäsenet. Mikäli haluaisit olla mukana kehittämässä toimintaa, ilmoittaudu ehdolle hallitukseen.

Talven aikana ulkoilijoiden palveleminen Majalla tehdään majapäivystäjien voimin. Päivystysvuoroissa on mukava tunnelma ja kivat kaverit. Tähän joukkoon otamme mielellään mukaan uusia henkilöitä, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Muumien hiihtokoulua pyörittää iso joukko opettajia ja apuopettajia. Näihin toimintoihin, kuten myös esimerkiksi sauvakävelyyn, polkujuoksuun, retkeilyyn, metsämörritoimintaan jne. järjestetään uusille vetäjille koulutuksia.

Oma lukunsa on Majan metsälatujen hoito ja raivaus sekä polttopuuhuolto. Majalla, Soppimajalla, saunalla sekä Kolmisoppisen laavulla kuluu vuoden aikana huomattava määrä polttopuuta. Joku on sanonut, että näissä fyysisissä töissä saa olla raittiissa ilmassa, ulkoilmakuntosalilla. Lehden 2023/3 kansikuvassa onkin joukko iloisia talkoolaisia polttopuita tekemässä. Polttopuutalkoissa kaikille löytyy sopivia tehtäviä, kaikkien osallistujien ei tarvitse hallita kirveen tai moottorisahan käyttöä. Pienittyjen puiden siirtelyssä ja varastoinnissa riittää myös puuhaa. Majan kevät- ja syystalkoissa osallistujat voivat valita itselleen mieluisia tehtäviä.

Suomen Ladun Karigasniemellä sijaitsevaa Akumajaa huolletaan yhdistyksemme jäsenten toimesta. Akumajasta on erikseen juttu tässä lehdessä. Jos huoltoviikkoon osallistuminen kiinnostaa sinua, artikkelissa on kuvattu, miten huoltojoukkoon voit ilmoittautua.

Vapaaehtoiset toimijat saavat palkaksi hyvän mielen ja pääsevät osallistumaan erilaisiin mukaviin tapahtumiin ja tehtäviin. Syksyisin Jyväskylän Latu muistaa vapaaehtoisia erikseen kiitosillan tapahtumassa.

Tärkeintä on, että ulkoilijat pääsevät nauttimaan Jyväskylän Ladun tarjoamista palveluista ja tapahtumien puitteista. Jos kuitenkin ajattelet, että voisit olla mukana toiminnassa jollain panoksella, ota reilusti yhteyttä yhdistyksemme sähköpostilla tai takasivulla nimettyihin vastuuhenkilöihin, niin kerromme lisää.

yhdistyksen sähköposti: jkllatu@jyvaskylanlatu.fi

Talkoolaiseksi maratonille

Upeaa liikunnan juhlaa Jyväskylässä jälleen viikonloppuna 15.-16.9.

12.9. Talkoolaisten INFO Viherlandian auditoriossa klo 18.00 (kahvit klo 17.30 ravintolassa 2. kerros)

14.9. Reittien sekä lähtö ja maalialueen rakentaminen ja merkkaaminen ja purku

15.9. Reitille oppaiksi ja huoltoon jo aamusta Nuorten Maraton juoksuun sekä iltaan, jolloin juostaan Finlandia Viesti viesti, Finlandia Vitonen ja Valon Kymppi 

– Alban lenkki (vain perjantaina)

– aamu- ja iltavuoro

16.9. Äijälänrannan huoltopiste (vain lauantai) vastuuhenkilö:Heikki Parviainen Jyväskylän Latu ry

– aamu ja iltavuoro

Vastuulliset järjestäjät Jyväskylän Kenttäurheilijat ry ja Keski-Suomen Liikunta ry toivovat mahdollisimman pikaista ilmoittautumista talkoisiin edellisvuosien tapaan     paita- ja lounaspalkalla.  Talkoilemalla tuet lasten ja nuorten liikuntaharrastusta.Ilmoittaudu hetimmiten allekirjoittaneelle niin välitän tiedon edelleen ja viestittelemme jatkossa vain ilmoittautuneille. 

KIITOS JO ETUKÄTEEN AVUSTASI 

Helvi Kaihlanen

Finlandia Marathon järjestelytoimikunta

Jyväskylän Latu ry

Puh. 0400 866 669

S-posti. helvi.kaihlanen@gmail.com