Historia

Perustaminen

Jyväskylän Latu ry perustettiin 12.2.1941 ja rekisteröitiin 11.3.1941. Yhdistystä perustamassa olivat Elias Antikainen, Viljo Aro, Aino Heikkilä, Olavi Ingervo, K.E. Kekäläinen, Väinö Koskenniemi, Hugo Leppälä, H. Lindstedt, Edvin Lundell, Erik Nikula, Väinö Paananen, H.A. Riipinen, Einari Ritva, Tyyne Ruusala, V. Sariola, Rafael Sourander, Toivo Tiainen, Eino Tulikari, E. Turunen, Ilmari Uusitupa, Julius Uusitupa ja Kalle Vierto.

Ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat puheenjohtajana Kalle Vierto ja jäseninä Viljo Aro, Felix Lahtinen, Hugo Leppälä, Edvin Lundell, Väinö Paananen, Einari Ritva, Tyyne Ruusala, Rafael Sourander ja Julius Uusitupa.

Yhdistys määritteli silloin tehtäväkseen harjoittaa hiihto- ja ulkoilupropagandaa, järjestää hiihtoretkiä ym. retkiä, valmistaa ja merkitä latuja, jotka houkuttelevat muitakin kuin urheilijoita hiihtämään ja kehittää hiihto- ja urheiluvälineitä.

Yhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet Kalle Vierto, Yrjö Hongisto, Viljo Aro, Mauri Turppo, Aati Jäppinen, Arvi Jakosuo, Pentti Harjula, Arvo Tavi, Marja-Sisko Pihl, Lauri Jääskeläinen, Toivo Peiponen, Tapani Virta, Timo Valtonen, Vesa Keskitalo, Kari Puronaho, Kimmo Suomi, Helvi Kaihlanen, Matti Varesmaa, Reino Pitkänen ja vuoden 2014 alusta Heikki Parviainen.

Aktiivista toimintaa vuosikymmenten ajan

Perustamisestaan lähtien Jyväskylän Latu on ollut mukana luomassa parempia edellytyksiä jyväskyläläisten liikunnan harrastukselle. Hiihto on säilyttänyt asemansa suosituimpana talviliikuntamuotona alusta lähtien. Kävely, retkeily, pyöräily ja erilaiset pallopelit ovat vetäneet myös paljon harrastajia puoleensa. Ladun maja on palvellut hiihtäjien ja muidenkin liikkujien tukikohtana ja virkistyspaikkana lähes 60 vuoden ajan. Ensimmäinen maja rakennettiin Mustalammen lähelle ja vuonna 1954 ja vuodesta 1956 lähtien maja on ollut Kolmisoppisen rannalla.

Jyväskylän Latu järjesti vuoden 2004 Suomen Ladun leiripäivät Laajavuoressa. Ohjelmassa olivat perinteisest lajit, mutta uutta tarjontaa oli tehty lapsille ja nuorille. Osanottajamäärä oli edellisten vuosien tasoa, n. 1000 + 200 talkoolaista.

Palkintoja ja huomionosoituksia

Vuoden 1989 Leiripäivien yhteydessä Suomen Ladun hallitus myönsi Jyväskylän Ladulle ensimmäisen kiertävän tunnustuspalkinnon maastohiihdon edistämisestä.

Vuoden 1990 Leiripäivien yhteydessä pidetyssä kesäkokouksessa vuoden vetäjäksi 1989 valittiin Leo Saarinen.

Suomen Liikuttaja 1993 -diplomi myönnettiin liikuntatalkootoiminnalle. Kaikkien suomalaisten talkoolaisten puolesta diplomi luovutettiin Esko Hyytiäiselle ja Reino Hämäläiselle.

Vuoden 2000 Leiripäivillä Vuokatissa Jyväskylän Latu palkittiin Leiripäivien Aktiivisin yhdistys -pokaalilla.

Vuonna 2000 Keski-Suomen Liikunta ry nimesi Anneli Mörä-Leinon Vuoden kuntoilijaksi, joka paitsi liikkuu itse, liikuttaa myös muita ja Jyväskylän kaupungin Liikuntalautakunta nimesi Kirsti Kettusen vuoden 2000 talkootyöntekijäksi.

Vuoden 2001 leiripäivillä Pajulahdessa Jyväskylän Latu valittiin Leiripäivien aktiivisimmaksi yhdistykseksi. Samoin vuoden 2002 Leiripäivillä Kuortaneella.  Tämän jälkeen aktiivisimman yhdistyksen nimeäminen on jäänyt tekemättä ristiriitaisten valintakriteerien vuoksi.

Jyväskylän kaupungin vuoden 2004 liikuttajaksi valittiin Eeva Liisa Koistinen Jyväskylän Ladusta.  Eeva Liisa on monipuolinen liikkuja, sauvakävelijä ja lumikenkäilijä, joiden parissa hän on edelleen aktiivinen vetäjä.