Jo metsään haluat mennä nyt….

Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt!

Tuttu lastenlaulu menneisyydestä on aivan totista totta Jyväskylän Ladun kesätapahtumien muodossa. Luonto on juuri puhkeamassa kukkaan ja linnut valmistautuvat pesimään. Niin mekin Ladun

polkujuoksuohjaajina valmistelemme jo kauden polkulenkkejä kesän iltoihin.

Itse aloitin poluilla juoksemisen viitisen vuotta sitten.

Oma keski-ikäistyvä kroppa ei enää tykännyt maantiestä

ja halusin vaihtelua myös maisemille. Kesän latupohjilta uskalsin kurkistella luontopoluille ja sydän sykähti heti maisemien upeudesta ja moninaisuudesta. Voiko meillä olla näin kauniita metsiä ja luontoa ihan lähimaisemissa keskellä Jyväskylää? Puhumattakaan polkuverkostoista, joita löytyy koko Keski-Suomesta upeine kansallispuistoineen. Reiteillä vilisevät erilaiset maastot, eläinkohtaamiset, aurinkoiset purot, visertävät linnut, kukkivat kedot ja humisevat puut. Pelkästään suoalue ilta-auringon paisteessa saa hengen salpaantumaan.

Tärkein tunne on se, että olen osa tätä upeaa kokonaisuutta käydessäni metsässä. Kun siihen yhdistää lenkkeilyn samanhenkisten ihmisten kanssa, voi luonnon kauneutta ja polkujen moninaisuutta jakaa myös muiden kanssa.

Miten viisas luonto onkaan ja kuinka paljon siellä on aina nähtävää jabkatseltavaa. Lenkkien jälkeen mieli on raikas ja kiitollinen.

Kaikkea on matkan varrella tapahtunut: hirvi tuijottanut ihmeissään juoksijoiden menoa, maa-ampiaispesä on joskus päässyt yllättämään polkuletkan kesken lenkin, metso tullut polulle osoittamaan reviirinsä ja joskus yllättävät kesäsateet ovat kastelleet osallistujat tai kesähelle heittänyt meidät lampeen kastautumaan tarkoituksella.

Monelle voi olla korkea kynnys lähteä tutustumaan metsään omin päin. Erityisesti, jos metsävierailusta on päässyt vierähtämään tovi, jos toinenkin.

Jyväskylän Latu auttaa alkuun: järjestämme erityisesti aloitteleville juoksijoille tai polkujuoksusta kiinnostuneille matalan kynnyksen lyhyitä polkumaistiaisia, missä ei tarvitse pelätä eksymistä, liian kovaa vauhtia tai liian pitkää reittiä. Osallistumiskerta on suunniteltu kaikille, jotka haluavat tulla tutustumaan polkujuoksuun, luontoreitteihin ja upeisiin Jyväskylän metsämaastoihin. Mitä kaikkea tuleekaan vastaan tänä kesänä, se jääköön laulun sanojen mukaan yllätykseksi.

Polkuoksuillat alkaa 21.5. klo 18 ja jatkuu siitä eteenpäin tiistaisin samaan aikaa eri puolilla Jyväskylää.